Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Το κίνημα "Zeitgeist" - Εισαγωγή

Μετά τις πολυσυζητημένες ταινίες με τίτλο "Zeitgeist", δημιουργήθηκε πρόσφατα και η ιστοσελίδα του σχετικού κινήματος.

Το κίνημα "Zeitgeist" βασίζεται σε ένα μοντέλο που θα μπορούσε να κάνει πραγματικότητα το όνειρο ολόκληρης της ανθρωπότητας, για δικαιοσύνη, ισότητα, ειρήνη και χαρά. Θα μπορούσε ως πρόταση τρόπου ζωής να εξαλείψει την κοινωνική αδικία και την αναλγησία, κόβοντας μια για πάντα τη ροή ενός συστήματος που εδώ και αιώνες λειτουργεί υπέρ των λίγων -"τάχα εκλεκτών"- και εναντίον του συνολικού πληθυσμού της Γης και της φύσης. Βασικός παράγοντας της ιδέας αυτής, είναι η χρήση των τεχνολογικών γνώσεων που ήδη υπάρχουν, ώστε να στηρίξουν την αυτοματοποιημένη παραγωγή αγαθών και την εκμετάλλευση φυσικών πηγών ενέργειας προωθώντας την αποδέσμευση του ανθρώπου από την σκληρή -και απάνθρωπη πολλές φορές- παραγωγική διαδικασία, αφήνοντας χώρο και χρόνο για την αυτοπραγμάτωση.

Βλέποντας λοιπόν πως υπάρχει μια ουσιαστική πρόταση, ένας πραγματικός δρόμος που μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη μεταμόρφωση του τρόπου ζωής μας, θεώρησα καλό να μεταφράσω και να παραθέσω σταδιακά ολόκληρο το πληροφοριακό υλικό της σχετικής σελίδας του κινήματος, ώστε να ανοίξει ο σχετικός διάλογος και να προσανατολιστούμε σε ένα τελείως διαφορετικό και ευοίωνο μέλλον...

Εννοείται, πως δεν θα περιοριστούμε στις προτάσεις του Venus Projekt, αλλά θα προσπαθίσουμε να συγκεντρώσουμε στο χώρο αυτό και άλλες εναλλακτικές προτάσεις ανθρώπινης κοινωνικής συμβίωσης, οι οποίες σέβονται πραγματικά τον άνθρωπο και τη φύση και προωθούν την αρμονική και ειρηνική συνύπαρξη στον πλανήτη Γη.

Καλωσορίσατε λοιπόν στην ελληνική έκδοση του Zeitgeist.