Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Το κίνημα στο "πνεύμα της εποχής" - γενικά


Σύντομη περιγραφή όπως παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του:

Το Κίνημα Zeitgeist δεν είναι ένα πολιτικό κίνημα. Δεν αναγνωρίζει κράτη, κυβερνήσεις, φυλές, θρησκείες, πίστεις ή τάξεις. Η κατανόηση μας δείχνει, ότι αυτές είναι ψευδείς, ξεπερασμένες διακρίσεις, που απέχουν πολύ από θετικούς παράγοντες για την πραγματική συλλογική ανθρώπινη ανάπτυξη και δυναμικό. Βάση των παραπάνω είναι η εξουσία, η διαίρεση και η διαστρωμάτωση, δεν είναι η ενότητα και η ισότητα, που είναι ο στόχος μας. Ενώ είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα πάντα στη ζωή είναι μια φυσική εξέλιξη, πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ως πραγματικότητα, πως το ανθρώπινο είδος έχει την ικανότητα να επιβραδύνει δραστικά και να παραλύει την πρόοδο, μέσω κοινωνικών δομών που είναι ξεπερασμένες, δογματικές και επομένως βρίσκονται σε ασυμφωνία με την ίδια τη φύση. Ο κόσμος που βλέπετε σήμερα, γεμάτος με πόλεμο, διαφθορά, ελιτισμό, ρύπανση, φτώχεια, επιδημικές ασθένειες, παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανισότητα και εγκλήμα είναι το αποτέλεσμα αυτής της παράλυσης.

Η κίνηση αυτή θέλει να ευαισθητοποίησει, σχετικά με μια ρευστή εξελικτική πρόοδο, τόσο προσωπική, όσο και κοινωνική, τεχνολογική και πνευματική. Αναγνωρίζει ότι το ανθρώπινο είδος βρίσκεται σε μία φυσική πορεία προς την ενοποίηση, η οποία προέρχεται από μια κοινή παραδοχή των θεμελιωδών και σχεδόν εμπειρικών αντιλήψεων σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί η φύση και πως εμείς ως άνθρωποι ταιριάζουμε μέσα/ είμαστε κομμάτι αυτής της συμπαντικής εξέλιξης που ονομάζουμε ΖΩΗ.

Ενώ το μονοπάτι αυτό υπάρχει, εμποδίζεται δυστυχώς και δεν αναγνωρίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων, οι οποίοι εξακολουθούν να διαιωνίζουν ξεπερασμένους και επομένως εκφυλιστικούς τρόπους συμπεριφοράς και συμβίωσης. Είναι αυτή η πνευματικά-νοητικά άστοχη τάση που το Κίνημα «πνεύμα της εποχής» (Zeitgeist Movement) ελπίζει να ξεπεράσει μέσω της εκπαίδευσης και της κοινωνικής δράσης.

Ο στόχος είναι να αναθεωρήσει την κοινωνία του κόσμου μας σε όλα τα επίπεδα, σε συμφωνία με τις γνώσεις που υπάρχουν ήδη σήμερα . Όχι μόνο για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με κοινωνικές και τεχνολογικές δυνατότητες, που πολλοί έχουν εκπαιδευτεί να θεωρούν ως αδύνατες ή ενάντια στην "ανθρώπινη φύση", αλλά και για να προωθήσει τα μέσα για την υπέρβαση αυτών των στοιχείων της κοινωνίας που διαιωνίζουν τέτοια παρωχημένα συστήματα.

Μία σημαντική σύνδεση, από την οποία απορρέουν πολλές από τις ιδέες αυτού του κινήματος προέρχονται από μια οργάνωση που ονομάζεται "the Venus Project" που λειτουργεί υπό τον κοινωνικό λειτουργό και βιομηχανικό σχεδιαστή, Jacque Fresco. Εργάστηκε σχεδόν ολόκληρη τη ζωή του για να δημιουργήσει τα αναγκαία εργαλεία που θα συνδράμουν στο σχεδιασμό ενός κόσμου που θα μπορούσε ενδεχομένως να εξαλείψει τον πόλεμο, τη φτώχεια, την εγκληματικότητα, την κοινωνική διαστρωμάτωση και τη διαφθορά. Οι σημειώσεις του δεν είναι ριζοσπαστικές ή πολύπλοκες. Δεν επιβάλλουν μια υποκειμενική ερμηνεία στο σχηματισμό τους. Στο μοντέλο αυτό, η κοινωνία δημιουργείται ως καθρέφτης της φύσης, με τις προκαθορισμένες εγγενείς μεταβλητές.


Το ίδιο το κίνημα δεν είναι μια κεντρική δομή.
Δεν είμαστε εδώ για να οδηγήσουμε, αλλά να οργανώσουμε και να εκπαιδεύσουμε.


Περισσότερες πληροφορίες έρχονται σύντομα ...