Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

Σύνοψη


Ρευστή κοινωνική αλλαγή μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνον αν πληρούνται δύο περιπτώσεις:
  • Η πρώτη αφορά, το ανθρώπινο σύστημα αξιών, το οποίο αποτελείται από τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις μας, που πρέπει να επικαιροποιηθεί και να αλλάξει μέσω της εκπαίδευσης και της καλής ενδοσκόπησης.
  • Η δεύτερη αφορά, το περιβάλλον γύρω από αυτό το σύστημα αξιών, που πρέπει να αλλάξει ώστε να υποστηρίζει μια νέα άποψη για τον κόσμο. Η αλληλεπίδραση μεταξύ του συστήματος αξιών ενός ατόμου και του περιβάλλον τους είναι αυτό που επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά.

    Για παράδειγμα, στην κουλτούρα μας η
    "ηθική" στην πραγματικότητα είναι ο τρόπος αξιολόγησης για το κοινωνικό μας σύστημα, που προωθεί και επιβραβεύει τον ανταγωνισμό και την ιδιοτέλεια. Αυτή η προοπτική δεν "οδηγεί" μόνο σε εκτρεπόμενη συμπεριφορά ... τη δημιουργεί άμεσα. Η διαφθορά είναι ο κανόνας στην κοινωνία μας και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το βλέπουν αυτό, δεδομένου ότι η κοινωνία υποστηρίζει αυτή τη συμπεριφορά, τη θεωρεί φυσιολογική και σωστή ... ή θέμα αξιολόγησης.

    Δεδομένης αυτής της κατανόησης, υπάρχει μια πλάνη που έχει προκύψει, καθώς ορισμένες μόνο ομάδες θεωρούνται "διεφθαρμένες" και όλοι οι άλλοι είναι "καλοί". Αυτή είναι η άποψη της "παλιάς εποχής", που διαχωρίζει ανάμεσα στον κόσμο «μας και τους» και που δεν έχει βάση εμπειρικά. Γι 'αυτό είναι και πάλι όλα θέμα αξιολόγησης.

    Για παράδειγμα, υπάρχει ένα μεγάλο κίνημα ανθρώπων που μιλούν συνεχώς για
    «Τη νέα παγκόσμια τάξη" και έχουν την άποψη πως υπάρχει μια ελίτ ανθρώπων που προσπαθούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να αναλάβουν τον κόσμο και έχουν παραπλανήσει την κοινωνία με διάφορους τρόπους ώστε να προωθήσουν τους στόχους τους.

    Αυτό, φυσικά, ισχύει σε κάποιο βαθμό.

    Αλλά, η αποτυχία της ευαισθητοποίησης οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή η "ομάδα" δεν είναι... μια ομάδα. Είναι μια τάση.

    Αν αφαιρέσετε όλα τα άτομα που βρίσκονται στην κορυφή και κατέχουν τις παγκόσμιες ηγεμονικές θέσεις, θα ήταν απλά θέμα χρόνου, πριν να εμφανιστεί
    μια άλλη ομάδα που θα είχε ως φιλοδοξία και σκοπό της να καλύψει ακριβώς τις ίδιες θέσεις. Επομένως, δεν είναι τα μεμονωμένα άτομα ή οι ομάδες το πρόβλημα. Είναι οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες αυτοί οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει και από τις οποίες έχουν κατηχηθεί. Βέβαια, πολλοί επιχειρηματολογούν εναντίον αυτής της άποψης σημειώνοντας ότι είναι "η ανθρώπινη φύση" που προκαλεί αυτό τον ανταγωνισμό και την ανάγκη για κυριαρχία. Αυτό δεν υποστηρίζεται όμως από τα ίδια τα γεγονότα. Στην πραγματικότητα, είμαστε σχεδόν "άγραφες πλάκες" κατά τη γέννησή μας και είναι το περιβάλλον μας που δίνει σχήμα σε αυτό που είμαστε και στο πως συμπεριφερόμαστε.

    Ως εκ τούτου, προκειμένου να συμβεί η πραγματική αλλαγή, θα πρέπει να δαπανούμε
  • λιγότερο χρόνο πολεμώντας τα προϊόντα αυτής της άρρωστης κοινωνικής δομής
  • και περισσότερο χρόνο στην προσπάθεια αλλαγής των βασικών αιτίων.
Όσο δύσκολο και τρομακτικό μπορεί να είναι το να σκεφτούμε κατ’ αυτό τον τρόπο, είναι ο μόνος τρόπος για να αλλάξει ο κόσμος μας προς το καλύτερο.

Μπορούμε να συνεχίσουμε να τσαλαπατάμε τα μυρμήγκια που έρχονται κάτω από το ψυγείο, αλλά μέχρι να πάρουμε τα χαλασμένα τρόφιμα που βρίσκονται εκεί κάτω, τα μυρμήγκια απλά θα συνεχίσουν να έρχονται.